Gezondheid

Bavette bereiden

Je ziet steeds meer verschillende soorten rood vlees op de markt verschijnen. Waar je vroeger kon kiezen uit kogelbiefstuk en gewone biefstuk, zijn er inmiddels heel veel nieuwe varianten op de markt. Bavette is er één van. Het is een stuk vlees dat uit het onderste deel van de lende van de koe wordt gesneden. Het is een wat dunner stuk dat vroeger vaak versneden werd in plaats van dat het als biefstuk gebakken werd. Je kunt het ook tegenkomen onder de naam flank steak of skirt steak. Je kunt het op allerlei manieren bereiden en de smaak is heerlijk. Het is inmiddels een volwaardig alternatief voor de reguliere biefstuk. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van dit stuk vlees zodat je het thuis makkelijk kunt bereiden. Lees snel verder en ontdek hoe je er een heerlijke maaltijd mee kunt bereiden.

Wat is het?

Bavette is een dunne, platte steak die afkomstig is van het onderste deel van de lende van een koe. Bavette steak is meestal erg smaakvol en heeft een wat grove textuur. Je kunt het op verschillende manieren bereiden, zoals grillen, roosteren of bakken in de pan. Omdat het een relatief mager stuk vlees is, is het belangrijk om bavette steak niet te gaar te maken, anders kan het taai worden. Het is een populair stuk vlees in de Franse keuken en wordt vaak gebruikt in gerechten. In Nederland is het een aantal jaar geleden geïntroduceerd in de horeca en inmiddels wordt het vlees ook steeds vaker thuis bereid.

Wanneer bavette gebruiken?

Je kunt bavette gebruiken als biefstuk. Het voordeel van dit stuk van de koe is dat het een wat platter stuk is dat weinig bereidingstijd nodig. Je hoeft het maar een paar minuten in de pan te bakken en dan is het heerlijk om te eten. Het vlees hoeft niet gaar bereid te worden. Je kunt het ook goed gebruiken in wok gerechten waar je het vlees in een paar minuten bereidt met groente en kruiden.

Wat is het verschil met ander rood vlees?

Net als biefstuk is bavette een stuk vlees dat je rood kunt laten als je het bereidt. De structuur is wat grover dan bijvoorbeeld een kogelbiefstuk. Wel is het net zo mager als een reguliere biefstuk. Het heeft geen vet en is daardoor heel mager. Je kunt het op allerlei manieren klaarmaken. Of je het nu bakt of grilt, het vlees heeft weinig tijd nodig voor je het kunt serveren aan je gasten. Een ideaal stuk vlees voor als je snel een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten.

Hoe bavette bereiden?

Het bereiden van bavette is heel eenvoudig. Veel meer dan wat peper, zout en eventueel wat knoflook heeft het niet nodig. Je kunt het bakken in boter of in olijfolie. Het is maar net waar je persoonlijk het lekkerst vindt. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voor je het gaat bereiden. Bak of gril het vlees op hoog vuur een paar minuten aan elke kant. Als je van rood vlees houdt, doe je dat wat korter en hou je van medium-rare dan bak je het vlees iets langer. Lees hier meer informatie over ossenhaas.

 

Dit vind je misschien ook leuk...