Iedereen houdt van zijn biefstuk die op een andere manier wordt bereid, dus in dit artikel zal ik ervoor zorgen dat ik elke mogelijke manier behandel, zodat je altijd het beste resultaat krijgt voor jezelf of voor wie je ook kookt.
Er zijn verschillende soorten rundvlees die een geweldige steak zullen maken, en er zijn ook veel soorten rundvlees om te overwegen, afhankelijk van wat de koe op de boerderij heeft gekregen, dus je eerste stap is om te kiezen welke je het liefste hebt. De keuzes omvatten romp, scotch filet, porterhouse, eye filet en T-bone als de belangrijkste premium stukken die over het algemeen worden gegeten. De beoordeling van het rundvlees zal grotendeels afhangen van de marmering en rijpheid van het vlees. Er is een discussie gaande over wat beter is van graangevoerde en grasgevoerde runderen, en het antwoord is eigenlijk dat grasgevoerd rundvlees gezonder voor u is, aangezien het de meest natuurlijke vorm van het vee is, terwijl graangevoerd rundvlees hebben veel meer marmering en smaak, dus die keuze laat ik aan jou over welke kant je op wilt. Wat betreft rijpheid, raad ik aan een slager te zoeken die je vlees een behoorlijk lange tijd in hun vleeskast zal hangen voordat het wordt gesneden, ik heb ontdekt dat 27 dagen ideaal is. Dit zal helpen om het vlees malser te maken door het uit te rekken en de spieren te ontspannen, voor het best mogelijke eindresultaat.
De romp en het porterhouse zijn stevigere sneden, en met name de romp kan een beetje taaier en taaier zijn dan de rest, en je zult een strook vet aan de bovenkant van elk van deze steaks vinden, wat zal helpen de biefstuk op smaak te brengen en malser te maken tijdens het kookproces. Beide sneden zou ik aanraden om rare tot medium-rare te eten (ik zal de gaarheid van steak iets later bespreken).
Ondertussen zal de scotchfilet heel mooi gemarmerd zijn met overal vet, en kan meestal worden onderscheiden door een C-vormig stuk vet dicht bij één kant. Vanwege de marmering zal het erg mals en vol van smaak zijn (maar als je op dieet bent, is het misschien iets om voorlopig te vermijden), en ik raad aan om het medium-rare tot medium te eten.
De oogfilet is het malsste stuk rundvlees en is normaal gesproken vrij van vet, hoewel dit ook betekent dat je misschien iets extra’s moet doen om er wat smaak aan toe te voegen. De meest populaire manier is om er spek omheen te wikkelen tijdens het koken, zodat de vette smaken van het spek door de biefstuk worden opgenomen. Dit is mijn persoonlijke favoriete steak en kan het beste medium-rare tot medium worden gegeten.
Ten slotte komen we bij de T-bone, die zowel de oogfilet als het porterhouse aan weerszijden van het bot heeft en zijn smaak krijgt van de vetstrook aan de buitenkant van het porterhouse. Ik raad aan om de T-bone rare tot medium-rare te eten, hoewel het lastig kan zijn om gelijkmatig te koken vanwege het bot in het midden.
Als je eenmaal hebt besloten welke biefstuk je gaat eten, moet je uitzoeken hoe groot een stuk vlees je wilt. Een steak van normale grootte is over het algemeen ongeveer 300 g voor een flinke maaltijd, maar het kan variëren van 150 g tot 1 kg en zelfs meer! De grootte van je steak wordt later belangrijk wanneer je hem tot een bepaalde gaarheid wilt garen. Twee verschillende rumpsteaks kunnen bijvoorbeeld vrij gemakkelijk hetzelfde gewicht wegen, maar toch totaal verschillende vormen hebben, soms kunnen ze breed en plat zijn, en soms kort en dik, afhankelijk van uit welk deel van de romp de biefstuk is gesneden. Het kiezen van de grootte van je steak en de vorm gaan hand in hand, het is het beste om een dikkere steak te hebben voor een rare of medium-rare steak, en als je een medium-well of hoger wilt, is dunner beter. Zo hoef je niet lang te koken en kun je toch een sappige biefstuk krijgen zonder dat de buitenkant verbrandt.
Laten we nu even afstand nemen van de biefstuk en nadenken over waar je het eigenlijk op gaat koken. Idealiter zou je een houtskoolgrill moeten hebben, een die op een hoek zit en voldoende ruimte onder de vlam heeft om een dienblad te hebben waar je een klein stukje hout op kunt zetten. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar mesquitehout, dat uit de VS komt, en het beste is om het een paar uur in water te laten weken voordat je het kookt. Dit zal het hout helpen zijn rokerige smaak af te geven in plaats van gewoon weg te branden, en het zal ook langer meegaan, meestal minstens een paar uur.
Ik heb eerder gezegd dat uw grill indien mogelijk onder een hoek moet worden gebouwd, naar achteren toe aflopend. Zoals u weet, stijgt warmte, dus u moet het heetste deel van uw grill natuurlijk aan de achterkant vinden en dichter bij de voorkant iets koeler worden. De meeste grills en kookplaten hebben over het algemeen bepaalde “hotspots” die u voor elk moet vinden om de beste plaatsen te vinden om uw voedsel tijdens het koken te plaatsen. Als je een bepaalde grill een paar keer hebt gebruikt, zou het vrij eenvoudig moeten zijn om je favoriete plekken te vinden om op te koken. De combinatie van weten waar uw “hotspots” zijn en het gebruik van een schuine grill maakt het gemakkelijker om de beste positie te vinden om uw steak te koken. Als je geen houtskoolgrill hebt en in plaats daarvan een flatgrill of een kookplaat hebt, raad ik je aan om je steak niet helemaal door te garen op de kookplaat. Vooral voor medium of hoger, sluit het aan beide kanten af, leg je biefstuk op een bakplaat en maak het af in een oven. Anders verbrand je alleen de buitenkant en verlies je al het vocht en de sappigheid van je vlees.
Het andere element waarmee u rekening moet houden, is hoe u uw steak gaar wilt hebben. Over het algemeen moet een doorbakken steak achterin worden geplaatst, een medium steak in het midden van de grill en een rare steak vooraan. Het is duidelijk dat dit medium-rare tussen de voorkant en het midden laat, en de medium-well tussen het midden en de achterkant. In sommige situaties moet je dit enigszins aanpassen, afhankelijk van de grootte en vorm van je steak. Een grote, dikke romp moet misschien iets verder op de grill worden geschoven om goed te garen, terwijl een dun en plat portierhuis het beste kan worden bewaard iets dichter bij de voorkant om overkoken te voorkomen. De positionering van uw steak zal grotendeels afhangen van uw persoonlijke voorkeur en een beetje oefening en ervaring met uw grill.
Nu je hebt uitgezocht waar je je steak op de grill plaatst, ben je bijna klaar om te gaan koken! Waar u nu op moet letten, is hoe u uw steak op smaak gaat brengen. Misschien wil je geen kruiden, dat is prima, ga je gang en begin met koken. Als je zout en peper wilt gebruiken, raad ik je aan te wachten tot een kant van je biefstuk is dichtgeseald voordat je er een besprenkelt, omdat zout de neiging heeft om een deel van het vocht uit je vlees te lekken. Mijn favoriete kruidenmethode is om een echt goede steakkruidenkruid te krijgen en beide kanten royaal te bedekken voordat je je steak op de grill legt. Als je je steak op de grill legt, als je een romp of een porterhouse wilt hebben, zorg er dan voor dat je de strook vet bovenaan plaatst, zodat tijdens het koken het vet zal smelten en door de steak zal druppelen, waardoor extra smaak aan uw vlees.
Het proces van het daadwerkelijk bereiden van uw steak is vrij eenvoudig, maar er zijn een paar belangrijke dingen die u moet weten om het beste resultaat te krijgen. Ten eerste is het voordeel van het gebruik van de chargrill dat je mooie kruismarkeringen op je steak kunt krijgen als deze klaar is, wat er fantastisch uitziet voor presentatie. Om dit te bereiken, moet je steak drie keer worden gedraaid, de eerste keer recht over zichzelf, en bij de tweede keer draai je hem 90 graden zodat de lijnen van de grill elkaar kruisen en kleine bruine vierkantjes maken over de hele steak, en dan is de derde en laatste bocht weer recht over zichzelf heen. Als je klaar bent, moet de biefstuk aan beide kanten kruismarkeringen hebben, en je kunt kiezen welke kant er het beste uitziet om naar boven te serveren.
Wat je zou moeten vinden als je de grillpositie goed hebt voor je gewenste gaarheid, 3-4 minuten tussen elke draai zou je steak moeten laten uitkomen zoals jij het wilt! (Als je je steak bleu kookt, hoef je hem in totaal maar 3 minuten aan elke kant te koken, net genoeg om elke kant in principe af te sluiten).
Dit is slechts een richtlijn om mee te werken, aangezien elke grill net iets andere resultaten zal opleveren, maar de belangrijkste fase van het koken van uw steak is zeker weten wanneer hij precies gaar is als u wilt. Dit kan soms een beetje lastig zijn, maar er zijn een aantal methoden om je steak te testen zonder dat je erin hoeft te snijden. De beste methode om te gebruiken als je net begint te leren, is wat ik de “duimtest” noem. Houd je linkerhand open en ontspannen uitgestrekt en druk met je rechterwijsvinger op het vlees van je linkerduim. Het moet vrij zacht aanvoelen, en zo moet een rare steak aanvoelen als je er met je vinger op drukt.
Raak nu met uw linkerduim uw linkerwijsvinger licht aan en druk met uw rechterwijsvinger op het vlees van uw duim. Zo hoort een medium-rare steak te voelen als hij klaar is. Raak vervolgens uw linkerduim licht aan met uw linker middelvinger, en als u op het vlees van uw linkerduim drukt, voelt het als een middelgrote biefstuk als het klaar is.
Als u met uw linkerduim uw linkerringvinger aanraakt, voelt het vlees van uw linkerduim aan als een medium-well steak, en als u met uw linkerduim uw linker pink aanraakt, voelt het vlees van uw duim aan als een doorbakken biefstuk. Probeer dit uit als een gids om u op weg te helpen, en zoals bij alle dingen, zullen oefening en ervaring u helpen uw vermogen en instincten aan te scherpen om te weten wanneer uw steak tot in de perfectie gaar is! En net zo belangrijk, zorg ervoor dat je feedback krijgt van iedereen voor wie je een biefstuk kookt, dit zal je vooruitgang veel sneller laten gaan. Zoals ze zeggen: “feedback is the breakfast of champions!”
Een andere methode om te gebruiken, die een beetje stiekem kan zijn, is als je in het midden van de biefstuk aan de randen kunt kijken om te zien welke kleur het midden eruitziet. Dit werkt heel goed voor een scotchfilet, omdat je voorzichtig een deel van het vlees kunt wegtrekken waar het C-vormige stuk vet zit zonder je steak te beschadigen, en kijken of de binnenkant rood, roze of grijs is.
Nu zal ik je elke gaarheid uitleggen, zodat je kunt bedenken hoe je het wilt koken en zodat je weet waar je op moet letten als het klaar is.
Ik zal beginnen met blauw, dat eigenlijk gewoon verzegeld is, nog steeds erg rood is in het midden, vrij papperig aanvoelt, en van binnen een beetje koel aanvoelt, slechts een beetje opgewarmd.