100% healthy

Gezonde kost voor elke dag!

Wanneer je je wil verzekeren van een goede gezondheid en de nodige vezels en mineralen wilt binnen krijgen, doe je er goed aan om aan de “schijf van vijf” te denken. Dat wil zeggen dat je elke dag vijf stukken groenten en fruit eet. Idealiter eet je dagelijks twee porties fruit en drie porties groenten. Dat lijkt misschien veel, maar met enkele kleine aanpassingen aan je dagelijkse eet- en snackmomentjes kom je hier gemakkelijk aan!

Eet meer kleur!

Een goede tip om meer groenten te eten, is om te variëren in de kleur. De volgende keer dat je in de supermarkt komt, moet je er maar eens op letten hoeveel verschillende kleuren je ziet in de fruit- en groenteafdeling. Door enkele verschillende soorten groenten met een verschillende kleur klaar te maken voor je avondmaal, ziet je bord er sowieso aantrekkelijker uit. Bovendien krijg je meer verschillende vitaminen en meer vezels binnen wanneer je verschillende soorten groenten eet. Het overschot van je groentjes kan je verwerken in soep of de volgende dag als snack opeten. Zo ben je al zeker twee dagen zeker van voldoende groenten!

Eet afwisselend

Groenten kopen is vaak een gewoonte. Veel mensen kopen in de supermarkt wekelijks dezelfde soorten groenten en fruit. Maar, zoals het spreekwoord zegt: “verandering van spijs doet eten”! Probeer dus eens iets nieuws klaar te maken in plaats van elke week dezelfde boontjes en worteltjes. Heb je al eens venkel geprobeerd? Deze groente heeft een fijne anijssmaak en smaakt erg lekker bij vis of wanneer je ze roostert in de oven met een beetje dragon. Je vindt online gemakkelijk tal van recepten om groenten klaar te maken die je niet zo goed kent. Je zult snel merken dat veel onbekende groenten eigenlijk erg lekker zijn.

Eet volgens het seizoen

Groenten en fruit zijn niet goedkoop. Laat dit je zeker niet tegenhouden om voldoende vitaminen aan te kopen! Om de prijs te drukken, kan je best groenten kopen die groeien in het seizoen waarin je gaat winkelen. In de winter zijn kolen en witloof goedkoper, in de zomer zijn er dan weer lekkere sla en sappige tomaten te vinden. Ook fruit koop je best volgens het seizoen. Dit is niet enkel goed voor je portefeuille, maar ook voor het milieu.

Fier op producten van hier

Wat niet enkel goed is voor het milieu, maar ook voor de lokale boeren, is om groenten en fruit van lokale teelt aan te kopen. Steeds meer supermarkten doen hun best om producten uit de regio aan te bieden. Deze zijn minstens even lekker als producten die van de andere kant van de wereld komen en ze doen de lokale economie floreren.

Dit vind je misschien ook leuk...