Tips

Kerstpakketten – hapjes en drankjes met een thema

In een tijdsbestek van twee eeuwen zijn er al heel wat kerstpakketten uitgedeeld. Eerst gaven vooral boeren hun meiden en knechten elk jaareinde een mand met lekkers. Die konden ze meenemen naar hun familie om alles lekker op te peuzelen. Tijdens de industriële revolutie kregen ook knechten in december een kerstpakket van de baas. Ook in deze pakketten zaten bijna altijd hapjes en drankjes. Denk aan chocolademelk of brood met amandelspijs. Of kaas en een bierkruikje. Zo’n cadeau was de uitdrukking van een mooie kerstgedachte.

Voor elk wat wils?

De ondernemer of bedrijfsvoerder van wat grotere bedrijven wijst vaak iemand aan die verantwoordelijk wordt gesteld voor de kerstpresentjes. Een hele eer, maar ook wel een echte zorg. Want in een kerstdoos gaan natuurlijk niet oneindig veel geschenkjes. Zo tussen de tien en vijftien artikelen kun je er wel in kwijt, maar dan houdt het snel op. Omdat ieder personeelslid zijn of haar eigen voorkeuren heeft, kun je met een tiental producten niet iedereen tevredenstellen. Gelukkig kun je de inhoud algemeen houden en kiezen voor lekkere hapjes en drankjes. Ga niet te ver met extravagante zaken. Gewone kaas lusten de meeste mensen wel. Maar een specifieke blauwader kaas wordt niet door iedereen gewaardeerd. Net zo is het met drankjes. Een bubbelwijntje gaat er snel in. Maar een flesje speciale Madeirawijn is niet voor iedereen weggelegd. 

Kerstpakketten met thema

Bestudeer eerst ook eens de inhoud van de standaard kerstpakketten. Er is een royale keuze. Wordt het een borrelpakket? Of is een pakket met een landenthema leuker? Zo kun je een Portugees themapakket kiezen. Dan krijg je bijvoorbeeld een doos met een aardewerken olijvenschaaltje, een blikje sardientjes, een half flesje Portwijn en een kurkentrekker die bekroond wordt door een Portugees haantje. Er zijn ook pakketten met culinaire thema’s. Daarin zitten vaak een receptenboekje, een paar pollepels en ingrediënten om verfijnde sauzen te maken. Het loont de moeite eerst online de themapakketten eens goed te bekijken; zo kom je vanzelf een fantastisch kerstpakket tegen.

Kerstpakketten afstemmen op je bedrijfsactiviteiten

Het wordt nog veel leuker als je veel kerstpakketten mag bestellen. Duizend of meer, bijvoorbeeld. Want dan hoef je niet uit standaardpakketten te kiezen. Je kunt de doos (of het blik, of de mand) dan helemaal zelf samenstellen. Natuurlijk met hulp van een kundige kerstpakkettenmaker. De doos kun je speciaal ontwerpen, bijvoorbeeld met bedrijfskleuren en je bedrijfsslogan. En de inhoud valt af te stemmen op de producten die je bedrijf maakt. Of op de dienstverlening die de onderneming aanbiedt. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat binnen de sector van de visindustrie valt? Hoe leuk is het om dan geen doos te nemen maar een mooie wastobbe en die te vullen met blauwe papiersnippers. In de snippers verstop je dan allerlei vissen: van deeg, van marsepein en van andere eetbare zaken. Of schaaltjes in de vorm van een vis.

Pakketten deel je het best feestelijk uit

Krijg je de dozen op het bedrijf aangeleverd? Zet ze dan niet in het magazijn met de mededeling dat eenieder daar een exemplaar af kan halen. Dat is niet erg feestelijk, namelijk. Beter is het om een van je kantoorruimtes om te toveren in een gezellige kerstbar of kerstmarkt. En daar iedereen aan het eind van de dag uit te nodigen. En als de feestelijke stemming op gang komt, deel je dan de kerstpakketten uit. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...