Rode wijn is ontzettend populair. Over het algemeen drink je deze wijn niet om te borrelen, maar bij een gerecht. In tegenstelling tot witte wijn, bevat de rode variant namelijk veel tannines. Krijg je daar te veel van binnen, dan kun je misselijk worden. Drink je één of twee glazen bij het avondeten, dan zul je daar geen last van hebben. Deze wijn wordt dan ook veel gedronken bij het eten. Sommige wijnen zijn zeer geschikt voor naast het hoofdgerecht, terwijl andere wijnen juist beter bij een dessert of voorgerecht passen. Hoe komt het dat er zoveel verschil tussen de wijnen zit? En hoe wordt de wijn nu eigenlijk geproduceerd? Je leest er hier meer over!
De productie van rode wijn
Rode wijn wordt van druiven gemaakt. De druiven worden geplukt en daarna gekneusd. Zo komen de geur- en smaakstoffen goed vrij. Het kneuzen van de druiven gebeurt over het algemeen door middel van een pneumatische pers. Vervolgens moeten de druiven fermenteren. Zo worden de suikers uit de druiven omgezet tot alcohol. Na het fermenteren worden alle druiven geperst en kan de wijn gerijpt worden. Zodra ook dat erop zit, kan de wijn gebotteld worden. Dat betekent dat de wijn in flessen gegoten wordt. Het rijpen kan overigens vrij lang duren bij wijn. Ook het verbouwen van de druiven vergt veel tijd en moeite. Een wijn belandt dus niet zomaar in de supermarkt! Hier gaat een zeer lang proces aan vooraf.
Rode wijn combineren met het eten
Rode wijn wordt vaak bij het eten gedronken. Niet iedere wijn valt echter goed met ieder gerecht te combineren. De wijn die je het best kunt kiezen, is vooral afhankelijk van het gerecht dat je wilt eten. Staat er biefstuk op het menu? Dan is het aan te raden om een wat sterkere en vollere wijn te drinken. Ook wanneer je een barbecue organiseert, is een volle wijn aan te raden. Wie van plan is om een pasta te eten, kan echter weer beter voor een lichte wijn kiezen. Ook bij wit vlees, zoals kip, is een lichte wijn over het algemeen beter.
Belangrijk is dat de rode wijn en het eten elkaar aanvullen. De smaak van de wijn mag niet te veel overheersen, want dan proef je het eten minder goed. Andersom wil je ook de wijn goed kunnen proeven. Wanneer je een perfecte combinatie hebt, kun je van een optimale smaaksensatie genieten.
Wil jij rode wijn bij het avondeten drinken?
Ben jij van plan om wijn bij het avondeten te serveren? Krijg je bijvoorbeeld gasten op bezoek en wil je een goede indruk maken? Dan is het zeker verstandig om goed na te gaan welke wijn je moet hebben. De meeste wijnhandelaren kunnen je goed advies geven. Ook in webshops waar je wijn kunt bestellen, staat vaak vermeldt bij welke gerechten een wijn lekker is. Bewaar een rode wijn bij voorkeur op kamertemperatuur. De wijnfles mag niet te warm worden, maar rode wijn kun je ook beter niet in de koelkast bewaren. Volg je die richtlijnen? Dan wordt het diner met wijn zeker een succes!